Hoppa till sidans innehåll

Guide till Sporten


Konståkningens olika grenar

 

Singelåkning:

I singelåkning tävlar man i ett kortprogram och ett friåkningsprogram.

Kortprogrammet innehåller åtta föreskrivna element, bestående av hopp, piruetter, och stegsekvenser. Maxtiden är 2 minuter och 50 sekunder, men programmet får vara kortare.

Friåkningen består av ett väl balanserat program av friåkningselement såsom hopp, piruetter, steg och andra sammanbindande rörelser - utförda med ett minimum av tvåfotsåkning i harmoni med den musik åkaren valt.

Längden på friåkningsprogrammet varierar enligt följande:

Seniorer damer: 4 min (+-10 sek) gäller alla fria program.

Seniorer herrar: 4 min 30 sek

Juniorer damer: 3 min 30 sek

Juniorer herrar: 4 min

Ungdom flickor: 3 min

Ungdom pojkar: 3 min 30 sek

 

Paråkning:

Paråkningen brukar betraktas som konståkningens mest spektakulära gren, främst på grund av de höga lyften och kasthoppen. 

Paret består av en manlig och en kvinnlig åkare som åker tillsammans som ett par. De behöver inte alltid utföra samma rörelse eller ha kontakt med varandra hela tiden, men skall ge ett följsamt och harmoniskt intryck av att de är ett par.

Ett bra paråkningsprogram inkluderar singelåkningens element – hopp, piruetter och stegsekvenser. Dessutom måste åkarna utföra de speciella paråkningselementen – lyft, dödsspiraler, parpiruetter och kasthopp. Alla element måste utföras i samstämmighet, som är en mycket viktig komponent när paråkningen bedöms. 

 

Isdans:

I isdans tävlar ett par som utgörs av en manlig och en kvinnlig åkare.

I isdansen är fokus på fotarbetet, förmågan att uttrycka musikens karaktär och åka i takt med musiken. Danselementen som utförs är stegsekvenser, lyft och danspiruetter som alla kan ha olika svårighetsgrad. Hopp och lyft över axelhöjd är inte tillåtet.

 

Teamåkning:

Teamåkning är konståkningens lagsport. Det är konståkningens yngsta disciplin och sedan år 2000 arrangeras varje år ett officiellt VM i teamåkning.

Ett tävlande team består av 16 åkare på isen och upp till fyra reserver. Man tävlar med ett kortprogram och ett friåkningsprogram. Programmen består av olika element, såsom passeringar, hjul, cirklar, block och linjer, som vävs samman med olika friåkningsrörelser och steg. Även variationer i handfattningar bedöms av domarna.

Uppdaterad: 22 SEP 2012 15:37 Skribent: Källa: Svenska Konståkningsförbundets hemsida

Tävlingskalender

uppförandekod

Samarbetspartner:

 

Logo_LH_tryck

 

 Referensförening för projekt:

Jamlik_ishall_logo_epost

 

 

SISU_Webb_Banner_170X170_samverkan

 

 

Sponsrat av:

Sponsorhuset

SponsorHuset är en webbsida som samlar mängder av företag som vill stödja svenskt föreningsliv ekonomiskt. När medlemmar, föräldrar eller supportrar beställer varor eller tjänster av dessa företag kommer ett sponsorbidrag att tillfalla Borås KK. Välkommen att besöka er shoppinggalleria på nätet.

 

 

 

Postadress:
Borås KK - Konståkning
Armbågavägen 6
50630 Borås

Kontakt:
Tel: 0762184612
E-post: This is a mailto link

Se all info